Економско-трговинска школа<br>Косовска Митровица

Економско-трговинска школа
Косовска Митровица

Школа кувања прави потез Економско-трговинске школе


31. октобар 2021.


За неколико месеци Економско-трговинска школа ће доделити прве дипломе ове школе намењене смеру Кувар, а десеторо ђака који су се овде образовали биће за коју годину људи који ће водити најбоље кухиње у ресторанима на северу Косова и шире.

Економско-трговинска школа у Косовској Митровици је у складу са потражњама на тржишту и новим трендовима у образовању 2019. године одлучила да матурантима на северу Косова понуди нешто ново у образовању.

Одлука је пала на отварање школе за кувара која траје три године, а сада у години када се припрема прва генерација за дипломирање директор школе Александар Јанићијевић истиче за Косово онлајн да су се одлучили за праву ствар.

„Ове године излази прва генерација кувара из наше школе. Пре две године смо отворили овај смер из разлога што је велики број наше деце био принуђен да иде у Врњачку Бању и Рашку да завршава школу за кувара, испоставило се да је то био пун погодак. Простор је изванредно опремљен захваљујући локалној самоуправи и Канцеларији за Косово и Метохију, пуно деце се уписује из овог града и наше мишљење је да ће деца моћи да се запосле у нашем граду и да ће имати и они добре услове за рад, али исто тако и да ће својим радом повећати квалитет услуга угоститељским објектима у нашој Косовској Митровици“, каже Јанићијевић.

Професор кулинарства Никола Ралевић каже да је рад са децом фантастичан и да поред високог степена професионализма ова деца поседују и ентузијазам и да са поносом може рећи да ће баш они бити особе чијим ће се кулинарским специјалитетима Митровчани дивити.

„Обзиром да је дугогодишњи недостатак кадра у нашем граду условио то да се угоститељски производи и услуге буду много скромнијег квалитета. Надамо се да ће се све то побољшати са овом првом другом и наредним генерацијама који долазе из наше школе. Повећаће се и број квалитетних ресторана и квалитета не само у Косовској Митровици већ и шире. Задовољни смо условима, ово је била жеља школе и захваљујући слуху Привременог органа и Канцеларије за КиМ имамо све услове за један несметан, континуиран рад и едукацију“, каже Ралевић.

Тајна успешног и доброг кувара се према речима Ралевића крије у љубави према овом позови и уз године учења.

„Да би се постао добар кувар најбитније је волети тај позив. Дуго сам у угоститељству и доста тога има што представља привид кулинарству. Посао није лак, али је леп и креативан. Доћи до доброг кувара значи бити дуго у угоститељству, променити неколико врста кухиња, научити наравно најпре основе па затим све кухиње медитеранску, националну, интернационалну и након неких 6-7 година човек себе може сматрати куваром и ја увек кажем да тај пут не треба прескакати да би се све савладало на здравим темељима“, напомиње он.

Према његовим речима деца треба да раде најпре практичан рад и да не требају журити да одмах самостално почну радити.

„Због привида се ствара слика да све може одмах да се ради. Након практичног рада потребно је још годину две да човек сам почне да ради, то није велики период јер човек треба да студира и учи и до 10-12 година на другим пословима да би неко почео самостално да ради, овде то иде брже. Ми већ сада ученике шаљемо на практичан рад и доста ресторана је већ сада заинтересовано за услуге наших ученика што нас чини поноснима“, закључио је Ралевић.

Борис Михајловић је ученик друге године школе за кувара и вештим потезима ножа лагано испуњава задатке које професор ставља испред њега, каже да се за ову школу одлучио јер је љубав према кулинарству позив који је сам бирао.

„Ово је школу коју волим и ово је посао којим желим да се бавим, није тешко када нешто волиш и мислим да и други треба да упишу ову школу зато што је занимљива и има много простора за напредак у каријери“, рекао је Михајловић.

Кристина Виријевић која је такође ученица друге године држала се оне старе народне, “куварице мање збори да ти ручак не загори“, па је за камеру издвојила тек неколико тренутака, а онда се ужурбано вратила свом задатку.

„Волим овај позив и ништа није тешко када човек нешто воли. Највише волим да спремам пилетину са мађарским сосом“, кратко је прокоментарисала Кристина.

Након трогодишњег школовања на крају ове школске године десеторо младих кувара биће спремно да започну самостални рад, они већ сада имају где да „уновче“ своје дипломе јер су многи ресторани и хотели како у самом граду тако и у околини спремни за њихово ангажовање.

Школа ће већ за следећи уписни рок морати да тражи још места за упис нових ђака од Министарства за образовање јер је интересовање велико, а на родитељима и онима који ове године завршавају осми разред је да обаве један важан разговор и можда ће се баш у овој школи изнедрити будуће чувено име у свету кулинарства.